Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Blog

A nyár sztrája - Cold Brew kávé!

Betti
Betti
2022.07.16 20:46
A nyár sztrája -  Cold Brew kávé!

Ebben a nyári hőségben nem igazán vágysz egy forró presszó kávéra, igaz?
Mit szólnál egy igazán frissítő hideg kávékülönlegességhez?

Az egyre népszerűbb Cold Brew kávét otthon is könnyedén elkészítheted, ráadásul izgalmasan variálható sokféle alapanyaggal.
Blog bejegyzésünkben megmutatjuk neked hogyan készíthetsz otthon isteni Cold Brew kávét és adunk néhány izgalmas Cold Brew koktél recepteket is!

Mi az a Cold Brew?

A szó azt jelenti hideg áztatás (kivonatolás). Az eljárás során a kávéőrleményt hideg vízzel öntjük fel, amit 8-16 óráig állni hagyunk mielőtt elfogyasztanánk. A hideg áztatás során a kávébabból az aromák ugyan úgy kioldódnak, így egy kellemes, nagyon ízletes italt kapunk.
Jó hír az érzékeny gyomrúaknak, hogy az így készült kávé kevésbé savas, mint a forró vizes kivonatolás esetében, ezért nem okoz kellemetlen tüneteket. Koffein tartalmát tekintve kb. 150ml cold brew-ben van annyi koffein mint egy presszó kávéban.

 

Szükséges eszközök 

A Cold Brew kancsó mellett szól a többi eszközzel szemben, hogy nagyon finom szűrővel rendelkezik, ami garantálja a zaccmentességet és könnyebb adagolni belőle az italt. Egy edényben elkészíthető és tárolható a kávé, így kevesebbet kell mosogatni. Valalmint egyszerre nagyobb adagot (1liter) is készíthetünk benne - ha vendégek jönnek, vagy te is cold brew fan lettél vagy csak lusta vagy minden nap újat csinálni akkor ez egy fontos szempont. :) Ha még nincsen hozzá megfelelő kancsód egy tiszta, illatmentes befőttes üvegben is kipróbálhatod. Ebben az esetben át kell szűrnöd majd a kész italt egy papírfilteren (V60, Cemex,AeroPress), hogy a finom szemcsék ne kerüljenek a kávéitalba.

 

A kávé

Cold Brew készítéséhez ajánljuk, hogy jó minőségű kézműves lehetőleg single origin kávét használj, közepes vagy világos pörköléssel.

A gyümölcsösebb ízeket kedvelőknek az Afrikai kávékat ajánljuk: Etióp, Kenya, Ruanda

A kakaós, csokis, karamellás ízvilágot kedvelőknek pedig a Közép és Dél-Amerikai a megfelelő választás: Brazil, Kolumbia, Peru, Guatemala

 

Ilyen kávé nekem is kell! -> Mutasd a kávékat

Víz

Ehhez az eljáráshoz fontos a megfelelő víz. Mindenképp tisztított lágy vizet használjunk.

 

Elkészítés

A Cold Brew elkészítése rendkívül egyszerű.

Klasszikus Cold Brew készítésnél kezdetnek ezt az arányt ajánljuk: 1:15-höz legyen a kávé és a víz mennyisége. Pl.: 40g kávé 600ml vízhez.

Mérjük ki a szükséges kávémennyiséget, majd őröljük meg. Az őrlemény durva szemcseméretű legyen. (pelyhes tengeri só méret).

Ezután öntsük fel a szükséges mennyiségű hideg vízzel, majd tegyük félre 8-16 órára. Az idő leteltével vegyük ki a kávét tartalmazó szűrőt vagy szűrjük át az italt. Tegyük a hűtőbe egy órára és már fogyaszthatjuk is! Ha ennél türelmetlenebb vagy berakhatod a kancsót egyből a hűtőbe. Este bekészíted és másnap reggel már ihatod is. ;)

 

Receptek

 

Alap Cold Brew recept 

Ha önmagában vagy jéggel szeretnéd elkészíteni, akkor a következő őrlemény / víz arányt javasoljuk: 60-120g / 1 liter víz.

Érdemes 60-70 gramm / liter aránnyal kezdeni. Ha intenzívebb aromákat szeretnél, vagy jéggel fogyasztod, nyugodtan növeld az őrlemény mennyiségét. Kísérletezz bátran.

Mivel fűszerezheted a cold brew kávédat?

  • Citrus gerezd, citrus héj: Inkább a gyümölcsösebb kávéfajtjákhoz passzol (Etióp, Kenya, Ruanda). Fontos, hogy frissen csak a szervírozás előtt add hozzá, hogy ne tegye túl keserűvé.

  • Fűszernövények: Izgalmas párosítás lehet a rozmaring, menta vagy citromfű. Ezeket is frissen add hozzá, hogy ne legyen túl intenzív.

  • Szárított fűszerek: Például fahéj, cardamon, csillagánizs, szegfűszeg... Ezeket már az áztatás előtt is hozzáadhatod a kávéörleményhez. A mennyiségre itt is figyel, ne vidd túlzásba.

 

 

Cold Brew alapú koktélok

A következő receptekhez egy erősebb koncentrátumot kell készítenünk, hiszen más italokkal hígítjuk majd a Cold Brew kávénkat. Az eljárás ugyan az csak több őrleményt fogunk használni hozzá, illetve érdemes kipróbálni hosszabb áztatási idővel - ami akár 24 óra is lehet.

Készítési arány: 1:6-hoz vagyis 150-166 gramm / 1 liter

 

Cold Brew Tonic

Hozzávalók:

  • 60 ml Cold Brew koncentrátum (Afrikai kávéból)
  • 120 ml jó minőségű tonic (mediterrán)
  • Jég
  • Citrom vagy grapefruit karika

 

Elkészítése:

Vegyünk elő egy közepes méretű poharat. Helyezzük a mérlegre, tegyünk bele pár darab jégkockát. Tárázzuk le a mérleget, majd öntsünk a jégre 120g tonic-ot. Ismét tárázzuk le a mérleget és öntsünk hozzá lassan csurgatva 60 ml Cold Brew koncentrátumot. Ha ügyesek voltunk szépen elválik a 2 réteg egymástól. Adjunk hozzá 1-2 citrom vagy grapefruit karikát.

 

Cold Brew & Berries

Hozzávalók

  • 80 ml Cold Brew koncentrátum (Afrikai kávéból)
  • 45 ml áfonya juice
  • 20g fagyasztott málna vagy más bogyós gyümölcs
  • Friss romaring (csak ha szereted)
  • Jégkocka

 

Az ital elkészítéséhez szükséged lesz egy shaker-re is.

 

Elkészítés

Fogjunk egy shakert, majd tegyünk bele 20g fagyasztott málnát vagy más bogyós gyümölcsöt. Ezt törjük pépesre. Helyezzük a shakert a mérlegre. Öntsünk hozzá 45 ml áfonya juice-t, majd tárázzuk le ismét a mérleget. Öntsünk hozzá 80 ml Cold Brew koncentrátumot. Adjunk hozzá 2-3 darab jégkockát és egy kis szál friss rozmaringot.

Készítsünk elő egy szép poharat, tegyünk bele egy jégkockát.

Zárjuk le a shakert majd rázzuk jól össze.

Végül egy fém szűrőn keresztül öntsük a koktélt pohárba.

 

Tejes Cold Brew

Hozzávalók

  • 100 ml Cold Brew koncentrátum (Dél-Amerikai kávéból)
  • 120 ml kókusztej/habtejszín
  • jégkocka

 

Elkészítés

Az ital elkészítéséhez szükséged lesz egy shaker-re is.

Helyezzünk 1-2 jégkockát a shakerbe, majd öntsünk hozzá 120g kókusztejet (minél zsírosabb annál krémesebb lesz). Zárjuk le a shakert, majd rázzuk össze. 

Vegyünk elő egy poharat, majd töltsük meg jégkockával. Helyezzük a poharat egy mérlegre.

Öntsünk a jégre 100g Cold Brew kivonatot, majd a shakerből lassan öntsünk 120g kókusztejet az ital tetejére lassan csurgatva.

Ha tetszett a cikkünk próbáld ki valamelyik receptünket és oszd meg barátaiddal is!

Nézz körül nálunk, szuper eszközöket és kávékat találsz a webshopban!