AeroPress
Az AeroPress egy egyedülálló alternatív kávékészítő eszköz, amellyen gyorsan és egyszerűen készíthetünk ízletes kávét. Az eszköz egy henger alakú készülék, amelybe finom papírszűrőt kell helyezni. Ezen a szűrőn keresztül a levegő segítségével présüljük át a főzetet. A finom mikroszűrő felfogja az őrleménydarabokat, így teljesen zaccmenes kávét készíthetünk.
A hengeres test két részből áll: az also rész, ami szélesebb: ebbe helyezzük a papírszűrőt és a frissen őrölt kávét. A felső része pedig egy gumigyűrűvel ellátott henger, ami dugattyúként funkcionál és ezzel tudjuk a főzetet a levegő és nyomás segítségével átpréselni.
Az Aero press előnyei: olcsó kávékészítő eszköz, kis helyet foglal, könnyű tisztántartani és rendkívül tartós anyagból készült. Ennek köszönhetően szinte bárhová magunkkal vihetjük és mindenhol élvezhetjük kedvenc kávénkat.
Kávéfőzés AeroPress-el
Szükséges eszközök:
- AeroPress kávéfőző
- 1 db papírszűrő
- Világos vagy közepes pörkölésű (single origin) 100% arabica kávé
- Kávéőrlő
- Pontos (grammos) mérleg
- Vízforraló
- Tisztított, lágy víz
Kávékészítési arány: 60g / 1 liter víz
1. Rakjuk fel a vizet melegedni
2. Mérjük ki a szükséges kávémennyiséget majd őröljük meg. Az őrlési finomság közepesen-finom legyen (kb.: tengeri homor szemcsemérete) - A szemcseméret, az áztatási idő fontos szerept játszik a megfelelő kivonatolásba
3. Ha a víz felmelegedett, akkor helyezzük a papírszűrőt a szűrőtartóba, majd áztassuk be.
4. Szereljük össze a készüléket, majd helyezd egy bögrére vagy kiöntőre, majd helyezd a mérlegre
5. Tegyük bele az őrleményt az eszközbe, majd tárázzuk le a mérleget
6. Öntsük fel az őrleményt 90 fokos vízzel.
7. Keverjük meg a kávét, majd helyezzük rá a nyomóhengert, de nem kezd el préselni. Ez vákuumot képez a kávé felett és nem engedi lecsöpögni
8. Várjunk 2 percelt
9. Vedd le a méregről a bögrét / kiöntőt az AeroPress-el együtt, majd kezd lenyomni a hengert.
10. Lassan kb 30 másodperc alatt préseld át a kávét a szűrőn a henger segítségével.