Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól   |  Hűségprogram

Blog

Kávés vegán sajttorta – édes élet mentesen is :)

Betti
Betti
2022.05.06 20:46
Kávés vegán sajttorta – édes élet mentesen is :)

Nagy sikert aratott nálunk ez az ínycsiklandozó kávés nyers-vegán sajttorta, ami nem csak hogy finom, de tej-, glutén-, cukor-, tojás- és szója mentes is. Ráadásul még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolnod, elég ha van otthon egy jó aprítógéped.Van egy klassz alap receptem amit folyton újra gondolok, hogy milyen ízekkel lehetne még kombinálni. Így született meg ez a torta recept is a család nagy örömére, Papám 86. születésnapja alkalmából.

Hozzávalók

A tésztához:

220 g mandula
25 g kakaópor (vagy karobpor hisztamin intolerancia esetén)
20-25 szem datolya
A krémhez:
320 g kesudió (natúr)
110 ml kókuszolaj
230 ml konzerv kókusztej (minél zsírosabb annál jobb)
100 g eritrit porrá őrölve (kávédaráló vagy turmix gép segítségével)
1 rúd vanília kikapart magjai
dupla presszó kávé (én frissen főzött koffeinmentes Brazil kávét használtam)
2 ek Dr. Oetker Express zselatinfix vagy késhegynyi agaragar*
Díszítéshez: kávébab, durvára őrölt kávé, reszelt étcsokoládé

Elkészítés

1. Nagyon fontos, hogy egy éjszakára be kell áztatni a kesudiót bő vízben. Ha ezt kihagyjuk nem fog összeállni a krémünk.

2. Elkészítjük az alapot: A mandulát 190 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt megpirítjuk, majd ha langyosra hűlt, aprítógépbe tesszük, és apró szeműre zúzzuk. Ezután mehet hozzá a kakaópor és a magozott datolya is, alaposan összezúzzuk. A masszát egy sütőpapírral bélelt tortaforma a aljába nyomkodjuk jó erősen (ha nem eléggé formázható, 1-2 szem datolyát adhatunk még hozzá). Egyenletesre simítjuk, majd betesszük a hűtőbe.

3. A krémhez a kesudióról leöntjük a vizet, lezúzzuk egy aprítógépben, majd mehet hozzá a kókuszolaj, kókusztej, eritrit és a gépben tejesen krémesre zúzzuk. Kivesszük a krém felét, belekeverjük a vaníliát és félre tesszük.

A maradékhoz öntjük a dupla kávét és a zselésítőt, ezt is jól elkeverjük. A tortaformát kivesszük a hűtőből, a belső szélére sütőpapírcsíkot vágunk, és elsimítjuk benne először a kávés-kesudiós krémalapot. Pár percre betehetjük a hűtőbe, hogy kicsit szilárdabb legyen. Majd mehet rá a vaníliás-kesus krém. Az egészet pár órára a fagyasztóba dobjuk, vagy egy éjszakára a hűtőbe.

Tálalás előtt kedvünkre díszíthetjük szemes kávé babba, durvára őrölt kávéval és reszelt étcsokival.

Jó étvágyat hozzá!

* ha agaragarral készíted azzal számolni kell, hogy azt először fel kell oldani hideg folyadékban (pl. kevés kókusztej), majd meleg folyadékba kell keverni és forralni kell 2-3 percig. Hagyni kell egy picit hűlni és csak utána keverd a zúzott kesudióhoz.