Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Blog

Mitől kézműves vagy speciality egy kávé?

Zsolt
Zsolt
2022.06.13 10:46
Mitől kézműves vagy speciality egy kávé?

Ha kézműves kávéról beszélünk az alatt általában a kisüzemi pörkölésű kávékat értjük. Mindemellett fontos kiemelni, hogy a legtöbb ilyen pörkölő üzem az ipari termelőkhöz képest magasabb minőségű alapanyagokat használ és más pörkölési eljárásokat alkalmaz. Míg a nagy üzemi termelés általában a gazdaságos előállításra koncentrál, addig a kis pörkölő üzemek minőség központúak és arra törekednek, hogy minden alapanyagból a legjobb ízprofilt hozzák ki.

A minőségi kézműves kávé fontos ismérve, hogy a pörkölők gondosan válogatott, magas minőségű alapanyagokkal dolgoznak. A kávészemeket általában világosabbra pörkölik, hogy a kávébabban lévő ízjegyek előtérbe kerüljenek.

Single Origin vagy Blend?

A single origin kifejezést, akkor használjuk, ha a kávébabok egy adott országból származnak. Az ország megjelölés elég tág fogalom – ezt általában a tömegtermelők alkalmazzák. A kézműves és speciality kávék gyártóinál a single origin jóval pontosabb meghatározást jelent, mégpedig azt, hogy a kávébab egy termelőszövetkezetből vagy egyetlen farmról származik.

Blend alatt pedig a különböző keverékeket értjük. A blendek népszerűek, hiszen mindig állandó, stabil ízprofilt tudnak nyújtani. Pontos összeállításuk és összetevőik sokszor szigorúan őrzött titoknak számítanak, így a csomagoláson sem tüntetik fel, hogy milyen típus kávébabból állnak és azok honnan származnak. A speciality pörkölők azonban mindig egyértelműen jelzik a blend komponenseit a csomagoláson, megadják a kávétípus tulajdonságait, sőt azt is, hogyan egészítik ki és ellensúlyozzák egymást a különböző ízek.

 

 

A speciality kávé

A speciality (különleges) kávé a legmagasabb minőségű kávét jelenti. A szigorú kritériumok mentén kiválasztott kávék esetében kiemelkedően fontos tényezők: a különleges földrajzi mikroklíma és a termesztés, a feldolgozási folyamat, a fair trade kereskedelem, pörkölési eljárás és a kész kávéital élvezeti értéke. A világ kávéinak mintegy 7%-a kap csak specialty minősítést.

 

Mitől lesz egy kávé Speciality (különleges) minősítésű?

 Az SCA (Speciality Coffee Association) egy szervezet, amely célja, hogy a különleges kávék lehető legmagasabb minőséget biztosítsa. Az SCA rendszerében a zöld kávét egy 100 ponting terjedő skálán pontozzák: illat / aroma, íz, utóíz, savasság, testesség, egyensúly, egyenletesség, édesség, hibák és az összkép alapján. A speciality minősítés megszerzéséhez 80-82 pont szükséges. Általánosságban elfogadott speciality fokozatok:

  • 80-85 pont: nagyon jó
  • 85-90: kiváló
  • 90-100 kiemelkedő minőség

A 90 pont fölötti zöld kávékat nagyon nehéz beszerezni. Ezek exkluzív helyeken illetve barista világversenyeken jellennek meg.

Manapság egyre több Speciality kávézó nyílik, ahol tényleg a legmagasabb minőséget kapják a vásárlók. Ez azt jelenti, hogy...

  • a zöld kávé a megfelelő mikroklímával rendelkező, kávéövben található farmról származik (fontos megjegyezni, hogy nem vegyítik más farmerek kávéival)
  • a zöld kávé gondosan válogatott, hibátlan kávészemekből áll és legalább 80 pontos minősítéssel rendelkezik
  • a pörkölőmesterek megfelelő tudással rendelkeznek, ismerik a zöld kávé sajátosságait, hogy kihozzák belőle a legjobb ízeket, a termőterület sajátosságait.
  • megfelelően képzett Barista, aki ismeri az adott kávé jellemzőit és a megfelelő eljárással tökéletes kávéitalt készít.

 

Pörkölési fokozatok

A tömegtermelő kávés cégeg leggyakrabban sötétre pörkölt kávét értékesítenek. Ennek több oka is van:

  • Gazdasági célok miatt gyors pörkölést alkalmaznak.
  • Olcsó, több helyről származó kávébabok beszerzése mellett fontos egyfajta standard „íz” előállítása: ez a dominánsan keserű, enyhén égett íz.

A kézműves és speciality pörkölők ezzel szemben világosabbra pörkölik a kávészemeket, a kávébab tulajdonságait figyelembe véve lassabb pörkölést alkalmazva, hogy kihozzák a kávébabból „a termőterület” sajátos ízvilágát, valamint megteremtsék a savasság, testesség, keserűség és édesség optimális arányát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kávéverzumnál garantáljuk, hogy az általunk fogalmazott kézműves és speciality kávék kiváló minőségűek!



Szeretnél új ízeket felfedezni? Akkor felfedező csomagajánlatainak itt éred el.

Rendszeresen kávézol? Próbáld ki  kávé előfizetésünket amivel igazán jól jársz! - Kattints ide, hogy többet megtudj a programról.

Elérhető kézműves és speciality kávéinkat itt tudod megrendelni.