Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól   |  Hűségprogram

Blog

A víz fontossága

Betti
Betti
2022.05.09 16:10
A víz fontossága

Mi a tökéletes kávé titka?

Korábbi cikkünkben már ismertettük mi az a 3 legfontosabb dolog amire érdemes odafigyelni.

Most kiemeleten a víz minőség fontosságáról fogunk írni.

Tudtad, hogy...?
Egy csésze kávé 98-99%-a víz, ezért az elkészült kávé ízélményét lényegesen befolyásolja a felhasznált víz minősége!

Milyen a jó "kávé víz"?

  • Nem tartalmaz, klórt, nehézfémeket, gyógyszermaradványokat, mikroműanyagokat
  • Alacsony az oldott ásványianyag-tartalma (100-200mg/liter)
  • Inkább lágy legyen mint kemény (Ca-ionok < 30-80mg/l)
  • Semleges PH értékű (PH 7.0)

Milyen problémát okozhat, ha nem megfelelő minőségű a vizünk?

 

  • Alul oldott lesz az italunk. Ha kemény a vizünk valószínűleg telítve van ásványi anyagokkal amik csökkentik a kioldódást és még a kávéfőzőnket is tönkretehetik. Az így kapott kávé hígabb, gyengébb ízű lesz. Illetve ha lúgos kémhatású a vizünk az szintén egy lapos kávét eredményez.

  • Túloldott lesz a kávénk. Ha a víz túl lágy, teljesen ásványtalanított, esetleg több őrleményt használunk a kelleténél, túloldott lesz az italunk. Ekkor olyan elemek is az italba jutnak, amelyek keserűvé, savanyúvá tehetik. A savas kémhatású víztől világos, kiegyensúlyozatlan kávét kapunk.

  • Kellemetlen mellék ízek jelenhetnek meg.  A vízben lévő klór, vas, réz, mangán tartalom kiérződhet és ronthat a kávé ízélményén.

 

 

Honnan lesz jó minőségű vized?

Az alábbiakban bemutatjuk a 3 legnépszerűbb verziót

  • RO Vízszűrő berendezés: A konyhai csapra lehet rákötni, tökéletesen tiszta vizet lehet előállítani vele. A napi folyadék bevitelhez és főzéshez ez a legjobb. Mivel a szervetlen ásványokat is kiszűri (amire egyébként nincs szüksége a szervezetünknek, ugyanis szerves ásványi anyagok kellenek a zöldségekből és gyümölcsökből) a kávé készítés szempontjából viszont „túl tiszta” az így kapott víz. De erre is van megoldás, keverjünk hozzá egy kevés keserűsót (magnézium-szulfát) vagy ásványokban gazdag szénszűrt vízzel keverjük vagy reminalizálóval együtt használjunk. Így már szuper alapanyag lesz kávé, tea, eszpresszó készítéshez is.

Előnye:
- Nem kell félnünk, hogy gyógyszermaradványok és hormonok maradnak a vízben
- Nem kell cipelnünk a palackokat
- Nem termelünk fölösleges szemetet
- Nem fogy el a tisztított víz
- Nem kell kancsót töltögetni és várni, hogy lecsöpögjön. Annyi vizet engedünk amennyire épp szükségünk van.
- 1 liter RO víz költsége jóval alacsonyabb mint palackos társaié.
A víz minőségünktől függően elég fél-1 évente cserélni a szűrőbetéteket, ami viszont elérhető áron van.

Hátránya:
Egy ilyen berendezés nem olcsó, de hosszútávon megtérül!
Gondoskodnunk kell róla, hogy a kávéfőzéshez ideális oldott ásványi anyag tartalmat visszapótoljuk.

Kérdésed van az RO víztisztító berendezésről? Írj nekünk az info@kaveverzum.hu email címünkre.

 

  • Vízszűrő kancsó /pl. BWT, LAICA, BRITA/
    A kancsó segítségével meg tudjuk szűrni a konyhai csapvizet ami egy szénszűrőn megy keresztül.

Előnye: A klórt és a vízkövet viszonylag jól kiszűri, illetve még néhány egész nagy részecskét (hajszál stb.) Itt sem kell a PET palackokkal bajlódni és olcsóbb is mint a palackos víz. Már kapható hozzá magnéziumos szűrő betét. 

Hátránya: havonta kell cserélni a drága szűrőbetétet, amivel szemetet is termelünk. A kisebb részecskéket nem szűri ki (pl. higany, arzén, hormonok). A szűrőben felszaporodhatnak a levegőből bekerülő különböző kórokozók, még olyanok is, amik a csapvízben nem is voltak benne.

 

  • Palackozott víz / pl. Nestlé Vera, de bioboltokban már kapható „kávéfőző víz” néven is./

Előnye: átmeneti gyors megoldásnak jó, ha javítani szeretnénk a kávénk minőségén.

Hátránya: drága, sok szemetet termel és még cipelhetjük is.

 

Standard vízértékek

KÁVÉHOZ, TEÁHOZ ÉS ESZPRESSZÓHOZ HASZNÁLT VÍZ

TDS*

PH

KEMÉNYSÉG

120-130 (mg/L)

7.0

50 mg/L

*TDS - összes szárazanyagtartalom