Kávékészítés French Press-el:
Készítési arány: 1L vízhez (8 adag): 60-70 gramm őrlemény szükséges.
- Tegyünk a vizet a vízforralóba és kapcsoljuk be.
- Mérjünk ki a mennyiséghez szükséges kávébab adagot (60-70g / 1 liter arányhoz viszonyítva)
- Állítsuk be az őrlőt (ha még nincs meg a rutinunk, akkor javasolt néhány szem kávébabot leőrölni és megvizsgálni a szemcseméretet), ajánlott kiinduló szemcseméret: durva vagy közepes legyen – tengeri só méretű. Később javasolt kísérletezni, hogyan érhető el a legjobb végeredmény az adott kávébabból.
- Őröljük le kávészemeket, majd az őrlemény mennyiségét ellenőrizzük a mérlegen.
- Ha a víz felforrt, hagyjuk kicsit visszahűlni. Ha van otthon termométer vagy étel hőmérő, akkor érdemes kontrollálni a víz hőfokot. Az áztatáshoz 90-95 fokos víz szükséges.
- Melegítsük elő a French Press-t forró vízzel, majd öntsük ki a vizet.
- Töltsük bele a kávét a French Press-be
- Tegyük a French Press-t a mérlegre és tárázzuk le
- Öntsük fel a kávét 90-95 fokos vízzel, a vizet körkörös mozdulatokkal egyenletesen, lassan adagoljuk.
- Ezután indítsunk el a stoppert és hagyjuk 4 percig ázni a kávészemeket
- A 4. perc után fogjunk egy kanalat és finoman keverjük meg a kávé felszínét
- A felszínen maradó darabokat és a habot távolítsuk el
- Helyezzük a szűrőt a French Press tetejére és nyomjuk le a dugattyút amíg el nem éri a kávé felszínét. Itt álljunk meg és ne nyomjuk tovább.
- Hagyjuk további 5-8 percig ázni az őrleményt
- Elkészült a remek ital, töltsük ki pohárba (a dugattyút ekkor sem kell lenyomni)