A Kolumbia délnyugati régiójában fekvő Huila régió a Magdaléna-völgy közelében fekszik. A változatos magasságban termelt kávék teszik a régióból származó kínálatot igazán egyedivé. Huila az ország egyik legkomplexebb és legegyedibb kávéit adja. A területről kerül ki az ország termelésének 20%-a.
Kolumbia a leginkább mosott tételeiről ismert. A szüret után a szemeket átválogatják és egy nyílt vizű fermentációs medencébe áztatják 12-36 órán keresztül. Ezután lemossák róla a maradék mucilage-et, majd pátiókra terítve szárítják.
A koffeinmentesítésre rengeteg féle eljárás született már. Ehhez a kávéhoz a cukor erjedésénél keletkező etilacetátot használják a koffein kivonására. Szüret és feldolgozás után a babokat 30 percig gőzölik alacsony nyomáson, hogy felnyíljanak a kávébab pórusai – ezzel előkészül a kávé a koffeinmentesítésre. A babokat az etilacetátos oldatba helyezik, ahol az észter elkezd kötődni a klorogénsavak sóihoz a bab belsejében. A medencét ezután leeresztik, és újra feltöltik tiszta vízzel – a műveletet 8 órán keresztül ismétlik, mígnem a kávéban már nem található koffein. A babokat ezután újra átgőzölik, így eltávolítva az esetlegesen ottragadt észtereket. Ezután újra kiszárítják a kávét, majd előkészítik.